Wednesday, 15 March 2017

Kelebihan Peria Katak

Assalamualaikum Awesome...

Hi semua, masih cerita pasal Peria Katak. Hehe. Kali ni nak share Kelebihan atau khasiat Peria Katak ni ye. Rasa pahit tapi khasiat sangat banyak dan sangat bagus diamalkan. Means jangan pandang Peria Katak ni sebagai satu jenis sayur sahaja ye.





KELEBIHAN PERIA KATAK :



  • Merawat darah tidak sihat, seperti darah bertoksin, dengan mencampurkan jus peria katak dengan sedikit jus limau.
  • Penyakit taun – Peringkat awal taun boleh dirawat dengan campuran jus daun peria katak dengan jus bawang merah dan jus limau.
  • Penyakit kencing manis – Peria katak mengandungi sebatian hypoglycemic (dikenali sebagai insulin tumbuhan) yang boleh menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing dengan berkesan.
  • Tenaga – Selalu minum jus peria katak dapat menambah tenaga dan stamina, di samping mengurangkan masalah tidur yang sering terganggu.
  • Masalah mata – Kandungan beta-karotenenya yang tinggi dapat membantu memperbaiki penglihatan mata.
  • Membersih dan memperbaiki masalah hati (hepa) yang disebabkan oleh pengambilan alkohol berlebihan.
  • Meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan terhadap jangkitan penyakit.
  • Penyakit Buasir – Buasir boleh dirawat dengan mencampurkan jus daun peria katak dengan buttermilk dan diminum semasa perut kosong pada awal pagi. Bedak sejuk (paste) yang diperbuat daripada akar pokok peria katak pula boleh dibubuh pada buasir supaya lukanya cepat sembuh,
  • Psoriasis – Selalu minum jus peria katak dapat mengurangkan psoriasis dan penyakit fungus yang lain, seperti kurap, fungus pada kaki ahli sukan, dan lain-lain.
  • Penyakit gangguan pernafasan – Campurkan jus peria katak dengan madu. Jika diminum setiap hari ia dapat merawat penyakit seperti asthma dan penyakit paru-paru yang lain.
  • Toxemia ialah pembersihan darah yang kotor daripada toksin. Jus peria katak ini juga mampu membersihkan hati (hepa) dan dapat mengubat jaundice.
Jom amalkan makan Peria Katak sebagai diet harian kita. Kalau setiap hari jemu, kita cuba makan seminggu sekali kan. Macam-macam resipi ada sekarang, semua di hujung hari. Semoga bermanfaat.

Till then. Assalamualaikum

Peria Katak In English

Assalamualaikum Awesome.....

Ada yang tak tahu Peria Katak tu apa? Kalau kebiasaannya selalu dengar peria sahaja kan. Sebut je nama dah terbayang kepahitan peria tu. Tapi peria goreng tepung sedap kan. Selalu beli kat food court area office ni. Kalau rangup lagi sedap krupp krapp krupp krapp. Gambar bawah ni Peria ye.



Eh! dah lari tajuk pulak. Hehe. Actually saya nak cerita pasal Peria Katak. Sebelum kita tahu lanjut English panggil apa jom kenal rupa sebenar Peria  Katak ni. Kalau ikut fizikalnya beza Peria dan Peria Katak ni saiz, satu tu bentuk panjang dan satu lagi bentuk ke arah bulat. Rupa Peria Katak macam gambar kat bawah.


Dalam bahasa Inggeris Peria Katak dipanggiL BITTER GOURD atau BITTER MELON. Walaupun namanya awal-awal dah tulis BITTER = PAHIT tapi khasiatnya tiada tandingi ye. Next entry kita cerita apa yang best sangat PERIA KATAK  @ BITTER GOURD ni ye.

Till then. Assalamualaikum semua.