Thursday, 15 December 2016

5 Cara Berjimat Cermat Dalam Ekonomi Sekarang

Assalamualaikum awesome...

Pernah tak korang pergi shopping groceries masa nak bayar buat kiraan lebih kurang RM50 tapi kena lebih daripada tu. Rasa ambil barang yang murah-murah je or nilai kecil tak sampai 10 item pon.

 
Sumber : Google

Nak tak nak, kenalah berjimat cermat dan dahulukan keperluan dari kehendak. 

Antara tips jimat cermat yang boleh diamalkan :-

1) Bawak Bekal Ke Pejabat

Sekarang makan tengahari paling murah RM6, bawak bekal dari rumah dapat kurangkan kos perbelanjaan harian dan yang penting makanan lebih sihat dan bersih.

2) Cut Bajet Shopping

Bab ni ramai yang tewas, kalau hujung tahun macam ni banyak tawaran jualan murah. Jadi kena priority kan mana yang lagi penting supaya tak berlaku pembaziran jugak.

3) Jangan Tambah Liabiliti

Elakkan menambah hutang piutang, langsaikan hutang yang ada secepat mungkin dan cuba rangka strategi dengan pendapatan yang ada supaya cukup dan tambahkan simpanan.

4) Buat Pilihan Bijak

Sebagai pengguna, kita harus membuat pilihan yang bijak. Contoh senang semua orang pakai handphone dan ada data internet. Buat pembandingan Telco mana yang memberi lebih manfaat dan lebih berbaloi supaya dapat digunakan dengan kadar maksimum dan bayaran yang bersesuaian.

5) Cari Peluang Bisnes

Mulakan bisnes yang bermodal kecil dan berisiko rendah supaya tak pening nak cari modal. Sambil berfacebook, sambil jana pendapatan seronok kan. 

Dengan Shaklee anda boleh mulakan bisnes dengan hanya RM69 sahaja. 

🌸Tak perlu pegang stok
🌸Boleh membuat pembelian secara online atau di kaunter
🌸HQ akan poskan barang pada customer anda 
🌸 Risko kerugian sangat rendah

Hubungi Azie untuk membuat pertanyaan lanjut.



ROSMA AZYYATI
YOUR FUTURE BISNESS LEADER

No comments:

Post a Comment